T.C
ŞAHİNBEY KAYMAKAMLIĞI
Şahinbey İlçe Sağlık Müdürlüğü
KARAR TARİHİ :13/08/2020
KARAR NO :80
İLÇE UMUMİ HIFZISSIHHA KURUL KARARLARI
İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 13/08/2020 Perşembe günü saat 10:00’da aşağıdaki gündem maddelerini görüşmek üzere Sayın Kaymakamımız Tahir Şahin başkanlığında toplanarak , İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 12.08.2020 tarih ve13101 sayılı genelgesi görüşülmüş ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.
GÜNDEM MADDELERİ:
1-) Halk Sağlığı kapsamında COVİD-19 salgınının ülkemizde etkisi bitene kadar İlçemizde alınması gereken tedbirlerin görüşülmesi,
2-) Kurul üyelerinin istek ve önerileri
KARAR:
Çin'de ortaya çıkarak bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının, kamu düzeninin bir parçası olan kamu sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bugüne kadar birçok tedbir kararı alınmış ve uygulamaya geçirilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir salgın olarak ilan edilen Koronavirüs (Covid19) salgınının yayılmasına engel olmak amacıyla İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 16.03.2020 tarihli ve 5361 sayılı Genelgesi ile spor merkezlerinin faaliyetlerinin geçici bir süreliğine durdurulması ve İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 02.06.2020 tarihli ve 8591 sayılı Genelgesi ile spor merkezleri, tesisleri ve salonlarında takım ve temas halindeki sporlar, müsabakalar, eğlence amaçlı maçlar veya kişilerin birbirleriyle yakın temasını gerektiren etkinliklere ilişkin getirilen kısıtlamaların geçici bir süreliğine devam etmesi kararlaştırılmıştı.
İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde ise salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek işletmelerin tekrar faaliyete geçmeleri sağlanmaktadır.
Bu kapsamda; Bilardo salonlarının (Kafeterya, Restoran, Kıraathane vb. işletmelerin içerisinde bulunan bilardo masaları dahil) 13.08.2020 tarihinden itibaren aşağıda belirtilen hususlara uyulması kaydıyla faaliyetlerine başlamasına,
COVID-19 KAPSAMINDA BİLARDO SALONLARINDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
COVID-19 enfeksiyonunun ana bulaşma yolu virüsü taşıyan kişinin konuşma, öksürme ve hapşırması sırasında ortaya çıkan damlacıklardır. Damlacıklarla kirlenen yüzeylerle temas eden ellerin ağız, burun ya da gözlere dokunulması ile de hastalık bulaşabilir. Bilardo salonlarında müşterilerin birbiri ile yakın teması (1 metreden yakın, 15 dakikadan uzun) ve ortak malzeme kullanımı söz konusudur. Bu nedenle hem bilardo salonu çalışanı hem de müşteri, COVID- 19 kapsamında sağlığını korumak için aşağıdaki kurallara uymalıdır. Her bilardo salonunun görünür bir yerine önlemlerle ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve iş yelinde uyulması gereken kurallar) asılmalıdır.
Bilardo Salonu İle İlgili Alınması Gereken Genel Önlemler
- Covid19 salgınına karşı alınacak tedbirlerin uygulanmasından sorumlu ve denetim ekiplerinin iletişim içinde olacağı işletmenin Koronavirüs sorumlusu/sorumlularının görevlendirilmesi.
- Müşteriler randevu ile kabul edilmelidir.
- İş yerine müşteri haricinde misafir alınmamalıdır,
- Müşterilerin giriş/çıkış saatleri kaydedilmelidir. (Seans ile çalışılıyorsa, hangi seansta kimlerin geldiği kaydedilmelidir).
- Salona maskesiz müşteri alınmamalıdır.
- Müşteriye salona girişten önce ateş ölçümü ve semptom sorgulaması yapılmalıdır. Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır. Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı belirtileri olan / gelişen, COVID-19 vakası veya temaslısı çalışanlar/müşteriler tıbbi maske takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmelidir
- İş yeri girişinde ve içinde müşteriler tarafından kullanılmak üzere el antiseptiği bulundurulmalıdır. El antiseptiğinin doluluk durumu belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve boşalanı yenisi ile değiştirilmelidir.
- Müşterinin iş yerine girmesini takiben ellerini yıkaması ya da el antiseptiği kullanması istenmelidir,
- İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi vb. şeyler bulundurulmamalıdır.
- Kullanılan aletler (toplar, ıstakalar) her müşteriden soma %70'lik alkol ile silinmelidir.
- Bilardo salonunda kafe tarzı yeme içme bölümleri var ise TC. Sağlık Bakanlığının Restoran, Lokanta, Kafe çalışma rehberine uyulmalıdır.
- Müşterilerin kullandıkları ekipmanı zaman zaman temizlemeleri için, ekipmanların yanlarına dezenfektan özelliği olan mendiller ve dezenfektanlar mutlaka konulmalıdır.
- Bilardo masaları aralarında en az üçer metre mesafe olacak şekilde yerleştirilmelidir.Salon alanı buna yeterli değilse masaların birer atlanarak kullanılması sağlanmalıdır
- Müşteriler oyun sırasında sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre) uymalıdır, oyun sırasında maske takmaya devam etmelidir.
- İş yeri içinde su ve sabuna erişim kolay olmalı ve burada tek kullanımlık kâğıt havlular bulunması sağlanmalıdır.
- Çöp kutularının düzenli olarak boşaltılması sağlanmalıdır.
Soyunma Odası, Dinlenme Salonları, Tuvalet Ve Lavabolar
- Soyunma odası ve dinlenme salonu bulunan A Klas bilardo salonlarındaki bu bölümlerin· sık olarak temizlenmesi ve havalandırılması sağlanmalıdır,
- Dinlenme salonlarında aynı anda bulunacak kişi sayısı her dört metrekareye bir kişi olacak şekilde belirlenmeli ve bu sayı salonun görülebilir bir yerine asılmalıdır.
- Tuvaletler ve lavaboların temizliği sık yapılmalı ve temizlik kontrolleri kayıt altına alınmalıdır,
- Bu alanlarda temizlik sonrası 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No:7681-52-9) dezenfeksiyon amaçlı kullanılmalıdır.
Müşterilere Yönelik:
- Bilardo salonuna randevu ile gidilmelidir ve randevu saatine uyulmalıdır. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtiler varsa bilardo salonuna gidilmemelidir.
- Bilardo salonuna girmeden görünür bir yere asılmış olan İçeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirme okunmalı ve belirtilen kurallara uyulmalıdır,
- Bilardo salonuna girmeden önce maske takılmalıdır, Bu tip yerler ve genel olarak toplum içinde basit bez maske takılması yeterlidir. Bunu yaparken maske kullanım kurallarına uyulmalıdır.
- Bilardo salonuna girdikten sonra eller yıkanmalı ve el antiseptiği kullanılmalıdır.
- Diğer müşterilerle sosyal mesafenin (en az 1 metre) konulmasına dikkat edilmelidir.
- Bilardo salonunda gerekli olmadıkça yüzeylere dokunulmamalıdır.
- Sık dokunulması mümkün olan yüzeylerin farkında olunmalı, buralara dokunulması durumunda el antiseptiği uygulanmalıdır.
Personeli Korumaya Yönelik Önlemler
- Personele vardiya başlangıcında ateş ölçümü ve semptom sorgulaması yapılmalıdır ve hasta personel (ateş, öksürük burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olan) çalıştırılmamalıdır.
- Personel çalışırken ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtiler gelişirse, maskesi takılı olarak hastaneye yönlendirilmelidir.
- Personel vardiyalı çalıştırılmalı böylece çalışma ortamında aynı anda daha az personelin bulunmasını sağlanmalıdır.
- Çalışan personelin tümünün kuralına uygun maske takması sağlanmalıdır. Maske ıslandıkça ya da kirlendikçe değiştirilmelidir. Yeni maske takılırken eller yıkanmalı veya el antiseptiği ile temizlenmelidir
- Çalışan personelin el hijyenine dikkat etmeleri sağlanmalıdır. Bunun için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir,
- Çalışan personelin temaslı ya da izolasyonda olmadığından emin olunmalıdır. Bu amaçla HES kodu üretmeli, görevli bir personel "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması üzerinden çalışanların HES kodunu sorgulanmalıdır,
Ortam Temizliği, Dezenfeksiyonu ve Havalandırma
- Temizlik günlük olarak yapılmalıdır. Ancak, sık kullanılan alanlar daha sık temizlenmelidir.
- Tuvaletlere el yıkama ve maske kullanımı ile ilgili afişler asılmalıdır.
- Tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulmalı ve devamlılığı sağlanmalıdır. Antiseptik içeren sabuna gerek yoktur,
- Hepafilitreli hava akımı ile çalışan el kurutma cihazları dışında el kurutma cihazlarıkullanılmamalıdır,
- Tuvaletlerdeki su ve sabunlar mümkünse fotoselli olmalıdır.
- Temizlik, temiz alandan kirli alana doğru yapılmalıdır.
- Yer ve yüzeylerin temizliğinde nemli silme-paspaslama tercih edilmelidir. Toz çıkaranfırça ile süpürme işlemlerinden kaçınılmalıdır.
- Yer temizliğinde su ve deterjan/sabun kullanılması yeterlidir.
- Temizlikte özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.
- Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri % 70 'lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
- Yüzey temizliği ve dezenfeksiyonu için; virüslere etkinliği gösterilmiş etken maddeleri içeren ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen 'Biyosidal Ürün Ruhsatı' bulunan yüzey dezenfektanları kullanılabilir. http://cbs.cevresaglik.gov.tr/cevresaglik/Biyosidal/Dezenfektan.aspx
- Dezenfektan ile deterjan vb. kimyasal maddeler karıştırılmamalıdır. Çamaşır suyu ile tuz ruhu, sirke gibi asidik maddelerin karıştırılması sonucunda ortaya çıkan klor gazı ölüme varan ciddi zehirlenmelere neden olabilir
- Istakalar ve top takımları her müşteriden sonra temizlenmeli, %70'lik alkol ile dezenfekteedilmelidir.
- Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır, Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp çöp kutusuna atmalı, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalıdır,
- Temizlik bezleri kullanım alanına göre ayrılmalı ve her kullanım sonrası uygun şekilde temizlenmelidir. Yıkanabilen, tekrar kullanılan temizlik malzemelerinin 60 C' de yıkanması önerilir. Paspas başlıkları su İçerisinde bekletilmemelidir.
- Temizlikte oluşan atıklar evsel atık olarak toplanmalıdır.
- Bilardo salonu sık sık havalandırılmalıdır, Vantilatörler çalıştırılmamalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi" nde yer alan "COVID-19 Kapsamında Klima/iklimlendirme Sistemlerinde Alınacak Önlemler” e uygun hareket edilmelidir.
Yukarıda belirtilen tedbirlere ve alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası(şahıslara 900 TL, işletme sahiplerine 3150 TL) verileceği, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacağı, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı hususuna,
Oybirliği ile karar verilmiştir.
Tahir ŞAHİN
Kaymakam
Kurul Başkanı
ÜYE ÜYE ÜYE
Uzm.Dr.Ferit YETKİNŞEKERCİ Mustafa GÜZEL Erdal KILINÇ
İlçe Sağlık Müdürü İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlçe Milli Eğitim Müdürü
ÜYE ÜYE
Nafiz YILDIRIM Ecz.Serdar DALSÜREN
Şahinbey Zabıta Müdürü Eczacılar Odası Temsilcisi